Toyota is momenteel bezig met de ontwikkeling van een compleet nieuwe generatie benzinemotoren. Het merk gelooft er heilig in dat de toekomst niet uitsluitend elektrisch moet zijn. Er komt een nieuwe 1,5-litermotor die vooral heel zuinig moet zijn en lief moet samenspelen met de hybridecomponenten, maar ze komen daarnaast ook met een krachtigere 2,0-liter viercilinder. Die produceert momenteel zo’n 400 pk, maar in een gesprek met Auto, Motor und Sport verklapt Toyota wat de motor echt kan.

‘Met een grotere turbo is meer dan 600 pk gemakkelijk mogelijk’, zegt iemand van Toyota tegen AMS. Dit zou betekenen dat het de krachtigste viercilinder ooit is. Dat record staat momenteel op naam van Mercedes. AMG heeft een 2,0-liter viercilinder met 421 pk. Met dit vermogen zal ie waarschijnlijk in raceauto’s komen liggen, maar een straatauto met 600 pk is lastiger. In Nederland zou ie sowieso onbetaalbaar worden vanwege de uitstoot.

Je mag zelf het vermogen uit de motor halen

Daar houdt Toyota ook rekening mee: ‘We hebben voldoende ruimte tussen de cilinders gelaten, zodat de motor flink uitgeboord kan worden.’ Het lijkt erop dat ze graag willen dat mensen zelf nog aan de slag gaan om nog veel meer vermogen uit de motor te halen. Je hoeft natuurlijk niet gelijk de hele motor uit elkaar te plukken om er grote zuigers in te doen (want dat kost een klein fortuin) maar kennelijk is er meer dan genoeg potentie om de standaardmotor naar de 600 pk te brengen met eenvoudige ingrepen.

Door de motor in de fabriek wat minder vermogen te geven, voldoet Toyota netjes aan alle uitstoot-eisen en in Nederland blijft de aanschafprijs lager vanwege de lagere BPM. Vervolgens kun jij de auto daarna wegbrengen om de volle potentie van de motor te benutten. Overigens kun je nu al in het Verenigd Koninkrijk naar de Toyota-dealer voor meer vermogen voor je GR Yaris. Of Toyota van plan is om verdere tuning via de dealers aan te bieden, is nu nog niet bekend.

Wat gaat er met de viercilinder gebeuren?

Overigens zegt Toyota niet wat ze met de motor gaan doen. AMS noemt zelf een mogelijke opvolger van de Toyota Supra die de krachtige viercilinder zou krijgen. Grappig genoeg zou het grote publiek dit waarschijnlijk weer stom vinden: daar hoort dan weer een zes-in-lijn in, ondanks dat die ook verkocht is met een viercilinder. Momenteel ligt de nieuwe 2,0-liter viercilinder achterin een Toyota Yaris. Dit is nog een conceptauto en er zijn geen productieplannen voor een Yaris met de motor achterin. Nog niet.

Sowieso wordt tuning alleen maar groter

We denken sowieso dat tuners goede zaken gaan doen de komende tijd. Benzineauto’s hebben allerlei verplichte filters die de uitlaat steeds stiller maken. Bovendien moeten auto’s steeds zuiniger worden. Autofabrikanten kunnen dus geen auto’s meer bouwen die echt luid zijn, daarom moet je met je nieuwe dikke V8 eigenlijk verplicht langs een tuner. Die kunnen gelukkig heel veel met OPF-deletes en nieuwe uitlaatjes.

44 reacties op “Door dit trucje kan de grootste autofabrikant zonder boete krachtige benzinemotoren blijven produceren”

  1. Ik heb een hoop onzin gelezen. Men bedenkt iets om vooruit te komen en daarmee dan GELD, GELD, te verdienen. Daarna komt de vraag, was het wel nodig en verstandig. Want eens moeten wij allen naar onze laatste rustplaats gebracht worden. Word het benzine of elektrisch of worden we gedragen.

  2. Dit artikel gaat over een Toyota 4 cylinder. Waarom gaan de reacties over EVs?

    En wat een onzin wordt hier verkondigd zeg.

  3. Groene stroom uit een elektrische centrale
    Ja bio noemen ze het
    Voorbeeldje 1 centrale in UK verbruikt 1700 ton
    Hout korrels per UUR geïmporteerd uit De USA
    Dat is meer dan 30000 ton per dag die aangevoerd moet worden met bulkcarriers
    Ja goed bezig om een elektrische auto te laten rijden

  4. De meeste mensen die elektrische auto’s kopen doen het niet voor het milieu dat wil ik alleen maar even zeggen ze doen het voor hun beurs omdat ze meer aftrekposten hebben en de subsidie krijgen en daar door snijden ze met een elektrische auto beter af als die voordelen er niet zouden zijn dan reden maar een paar mensen een elektrische auto

    • Benzine diesel .of electrisch ,geen enkel problemen ,voor het milieu ! De echte oorzaak ,ligt ergens anders ,! In de jaren vijftig is de eerste satelliet ,door de Amerikanen ,buitenaards afgeschoten , Spoetnik ,dat was zo ’n sucses buitenaards ,verkennen ,daarna is er zo veel ontwikkeld ,honderd duizenden satellieten voor alles en ‘ noch wat telefoon navigatie internet ,noem maar op, alles in de wereld word electronisch ,men probeert papier te sparen, om de wereld te redden ,terwijl papier geristlleerd kan worden bomen blijven groeien ,maar de grote oorzaak ,van de opwarming ,kan men nooit meer oplossen , de grootmachten zijn alles aan het verknoeien ! Het ruimtepuin miljarden spiegelende afval van gecrashte satellieten en achter gelaten raketten weerspiegeld op de aarde ,waardoor ,de natuurlijke oorsprong word beschadicht ,dat ruimtepuin ,kunnen ze nooit meer weg halen . In de jaren vijftig ,was alles nog normaal !!!!! Met Noordpool en Zuidpool .

      • Tjonge, het niveau gaat hier hard achteruit zeg… Volgens mij is dit een of andere propaganda bot want niemand kan taaltechnisch zo slecht zijn en zulke onzin bij elkaar verzinnen. Terug naar Rusland ‘Mathias’! :-/

  5. Wees even realistisch, de uitstoot van een elektrische wagen ligt vele malen hoger dan van een benzine of diesel wagen. Wie dit niet ziet moet eens langs een energie centrale rijden. 80% van. Onze energie is nog steeds zwart. Of misschien anders gezegd: als een bezine of diesel motor stilstaat, verbruikt hij niets. Als een EV stilstaat is de uitstoot nog steeds 80% (bij benadering), of dacht je dat men een centrale gaat stilleggen als.je de EV stilzet. En hoe zit het met het elektriciteit net werk…een laad station voor elke deur? Beste optie zou hier de normale laadstations gebruiken. Het net werk kan blijven behouden gezien er nu geen problemen zijn. Dus geen onnodige extra investering voor de gewone man. Gezien el.maachapijen enorme winsten maken op kosten van gratis energie van particulieren en subsidies van de overheid kunnen laadstations buiten woonzones dicht bij windmolen op eigen kosten kunnen bouwen. Zoals het het gezegde reeds aanwijst: bezint eer ge begint. Maar tegenwoordig telt dit niet meer

    • 55% van onze stroom is groen.

      Die 80% van onze energie komt door het feit dat we ook olie, gas en kolen gebruiken. Elektriciteit is maar 20% van ons energieverbruik, en daarvan is dan weer iets meer dan de helft groen.

      Al met al is 12% van ons energieverbruik groen. Maar elk jaar komt daar een procentje bij.

      • Blijkbaar zijn jullie niet op de hoogte hoe een electrischteitscentrale werkt, de hoeveelheid energie (gas, olie of kolen) wordt bepaald door de vraag naar energie.
        Vergelijk het met fietsen, bergop trap je harder als op vlak terrein (P=FxS) dan moet je meer energie leveren bij hogere belasting, bij wind in de rug (toelevering groene stroom) trap je nog minder hard.
        Maar trappen zul je altijd moeten blijven doen.

        • Een productie van centrale wordt van seconde tot seconde gemonitord en bijgesteld naar gelang de vraag naar electriciteit. Geen vraag, geen levering. Een EV vraagt alleen tijdens het laden van de accu, daarna niet meer. Daarna produceert en centrale alleen voor andere vragers, zoals jouw huis en hoe laptop waarop je deze onzin aan het typen bent. De minimum capaciteit waarop een centrale kan draaien ligt vrijwel altijd onder de vraag naar electriciteit, dus er is geen overschot.

  6. Inderdaad. Ik gewoon lezen over luide schijtwagens die uit elkaar vallen en alleen voor pubers met veel te veel geld zijn.

  7. Elektrische Auto’s zijn geen optie. Ook als jullie ze nog zo hard de hemel in preizen.
    Om te beginnen zijn ze vee te duur in aankoop voor de gewone particulier. . De aangegeven reikwijdes van om en bij de 500 km is lariefarie. Bereikbaar als je gaspedaal maar heel zachtjes indrukt en niet harder dan 80 rijd. Geen airco of verwarming, entertainment systeem en alle andere verbruikers uit. Niet echt plezant. Als je gewoon normaal rijd doe je tussen de 2 a 300 km dan moet je weer naar een laadpaal. Als er dan eentje vrij is. Goed inplannen in je route. Minstens half uur laden aan een krachtige snell laadpaal die dan de levensduur van je batterij serieus naar beneden haalt. Na 3 of 4 jaar en 3 setten nieuwe banden ga je hem dan verkopen om een nieuwe te kopen. Hmmmmm. Waarom koopt niemand mijn goede EV met een nog “goede” batterij heeft die nog voor 75% oplaad. Denk eens aan je mobieltje. Het 1ste jaar laad je hem om de 2 dagen dan eens per dag en na 4 a 5 jaar 2 keer per dag nu duurt het niet meer lang aleer je een nieuwe batterij nodig hebt. Dit is idem voor de autobatterij. Als je dan weet dat een batterij voor b.v. een Audi SQ4 rond de 32000 euro exclusief BTW kost, niet geplaatst. Dan is je auto een total loss zoals ze in verzekeringstermen zeggen. Dat maakt dat de 2de handsmarkt voor EVs totaal inmekaar stort. Leasing maatschappijen hebben berekend dat EVs duidelijk onbetaalbaar worden. Ze hebben in Nederlands Limburg grote parkings, bewaakt 24/24 met meer dan 20000 gebruikte EVs. de meerderheid Teslas, die niemand meer wil. Dan spreek ik nog niet van de veiligheid reyclage etcetera. Dus neen. Op dit moment is de EV voor de gewone burger geen optie.
    Je kan hem natuurlijk leasen…….. voor de rest van je leven 500 per maand voor een auto! Echt top. Bezin voor dat je begint.

    • Hi Eduardo,

      Onder een steen geleefd laatste jaren. Accu’s gaan zeker 300.000 km mee met ca 85% restcapaciteit.
      EV rijdt veel stiller en comfortabeler.
      De eerste auto’s waren paard gedreven, de volgende op stoom. Er is zo iets als vooruitgang en verzet daar tegen.

        • Ze hebben elek autos al geprobeert tussen uw paard en stoom ,is da ook niet gelukt is dan benzine geworden , nu zal het ook niet doorbreken , ng ff wachten op waterstof en dat zal doorbreken en stuk krachtiger dan elek.

        • Nou ik weet niet wat voor emotie jij haalt uit een Toyota aygo, vw up, polo of golf, bmw 3 met 3 of 4 cilinders?? Toch by far de meeste autos die er rondrijden Als je over emotie praat moet er minstens een 6 cilinder inliggen. Dus nee emotie vind ik voor het overgrote deel van het wagenpark ver te zoeken, of het nu een 3 cilinder of electrisch is, beide ontbreekt t daaraan

          • Als je die 300.000 km in 4 jaar rijdt dan zal de accu amper nog 85% hebben. 80% bij zeer precair laden misschien. De gemiddelde particulier rijdt dat nooit en rijdt bovendien in een oudere occasion. Accus gaan bij minder gebruik niet langer mee. Het chemische proces van afbraak blijft doorgaan ook bij weinig gebruik en stilstand. Accu is hoe dan ook stuk na 12 tot 15 jaar. Ik heb zelf een mooie mercedes ice met 50 k op de teller en 10 jaar oud. Die wordt bij 8000 km per jaar zeker 25 jaar. Dat kun je vergeten met een BEV met de eerste accu.

    • Alle argumenten die je in jouw artikel noemt zijn stuk voor stuk achterhaald.
      Dat jij nog niet in een elektrische auto wil rijden wil niet zeggen dat een elektrische auto slecht is.
      Zelf rijdt ik nu een elektrische auto met een relatief kleine accu.
      Het bereik is nog steeds 300 km gemengd gebruik.
      Wij gaan hier mee naar Frankrijk en Oostenrijk.
      Gemiddeld zijn wij een klein uurtje langer onderweg op een rit van ongeveer 1000 km.

      Verder raad ik je aan om eerst even je te verdiepen alvorens je een heel artikel vol fake nieuws gaat schrijven.

      • Elektrische auto’s zijn allicht acceptabel qua bereik en kosten voor vele mensen, maar ze hebben t.o.v. gewone auto’s nadelen die niet zullen verdwijnen door ze weg te lachen. Wat we wel zouden moeten weg lachen zijn alle “groene” slogans waarin “100% ” voorkomt, want dat zijn meestal dure fantasieën…

  8. Elektrisch rijden is veel beter dan een gewone brandstof auto, er moet nog steeds energie in, die ergens word opgewekt=uitstoot op een andere plaats.
    Met gebruik van zeldzame en lastig te verkrijgen grondstoffen.
    Daarnaast zijn de omzet verliezen best groot.
    in stedelijk gebied is het wel een uitkomst, omdat het daar de hoeveelheid fijnstof behoorlijk kan reduceren.
    Mits je een niet te zware auto hebt.
    Anders dan verdwijnt een groot deel van dit voordeel weer door de hoge slijtage van banden.

    • Ik rij 65000 km per jaar ik heb een week een elektrische auto gehuurd om te kijken of het haalbaar is voor mij en ik kan je zeggen het is dramatisch..
      Deze accus zijn nog lang niet voldoende ontwikkeld voor ons bedrijf..
      Ik haal Heerlen Amsterdam nog niets eens moest op de heenweg al laden
      Terwijl er in de ochtend toch echt 410 km range op stond.
      Mijn nieuwe auto wordt nog gewoon een benzine de komende 3 jaar en dan hoop ik dat ze inmiddels wat beters ontdekt hebben dan wat er nu rond rijdt.

  9. De staat heeft altijd mogelijkheden om terug te slaan. Auto’s hebben een type goedkeuring. Als de latere individuele auto’s daar niet meer aan voldoen, dan mogen ze formeel niet meer op de weg. Het lijkt ook sterk op dat diesel uitlaatgas sjoemelen van Volkswagen

    • Zolang er niet naar scheepvaart en luchtbaart gekeken wordt vind ik de electrification dikke zever. Geldklopperij en pestgedrag. Want het klimaat gaat er geen mm op vooruit.

    • Kijk eerst ff ff naar die landen zoals China en India . Die stoten in een paar uur meer co2 uit dan Nederland in een heel jaar. Daar ligt t probleem

  10. Precies.
    En auto’s met voorwielaandrijving, automatische trannsmissie, abs/esp, en ledverlichting hoeven ook niet meer vooor mij. In eerlijke rubriek hoort alleen eerlijke techniek

  11. Als jullie daar nou eens meer aandacht aan geven, loont het misschien weer de moeite om abonnee te worden.
    Als meer dan de helft over elektrische auto’s gaat, heb ik niet meer het gevoel een autoblad te lezen. 😊.

          • Wat mis ik de wagens van de jaren 70 & 80 ook met hun gebreken,meer zeg ik er niet over!!!

          • Oh ja handig ik heb een caravan zo ik heb mijn 2.0 L nodig . Jij gaat met het vliegtuig op reis zeker ,denk dat dat ng veel vervuilender is ., en van waar denk je dat je energie komt uit de lucht gevallen das enkel zo met zonne en wind energie.

        • Groene stroom uit een elektrische centrale
          Ja bio noemen ze het
          Voorbeeldje 1 centrale in UK verbruikt 1700 ton
          Hout korrels per UUR geïmporteerd uit De USA
          Dat is meer dan 30000 ton per dag die aangevoerd moet worden met bulkcarriers
          Ja goed bezig om een elektrische auto te laten rijden

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear